Agenda 2017
Festiviteiten  |  Kunst & Concerten  |  Wandelingen  |  Voor kids

Zondag 14 mei 14.00 - 17.00 | Moederdag in de bomentuin

Op deze stralende dag worden moeders eens goed in de bloemen gezet met een rododendron wandeling, een buitenoptreden van de zanggroep Instead uit Driebergen en met een High Tea vanaf 15.30. De kids kunnen zich vermaken bij de Boomhut van Max.

De prijzen voor een uitgebreide High Tea zijn: € 18,50 p.p. voor volwassenen | € 13,50 p.p. voor donateurs | € 7,50 per kind vanaf 5 jaar.

Dit arrangement dient vooraf (tot uiterlijk 12 mei) via onderstaande button besteld te worden in de Ticketshop van het arboretum. 

Bestel een High Tea

Vrijdag 26 mei 19.30 | Avondwandeling over Bloembestuiving

Tijdens deze wandeling vertelt onze gids over bloemen en bestuiving, een buitengewoon fascinerend fenomeen in de natuur. Vaak worden dieren slim misbruikt door planten om zaad te kunnen vormen.


Vanaf 19.00 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De wandeling start om 19.30 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

Zondag 4 juni 11.30 | Pinkster KINDERconcert

Ze zijn inmiddels befaamd, onze traditionele Pinksterconcerten. We starten op Eerste Pinksterdag, zondag 4 juni om 11.30 uur met het Kinderconcert met een optreden van het Amsterdams Sprookjeskwartet. De voorstelling bestaat uit een verkorte versie van het boek 'Joris en de geheimzinnige toverdrank' van Roald Dahl, verteld door een verteller, aangevuld met bijpassende muziek. Deze muziek is voor deze voorstelling uitgezocht en gearrangeerd, en zelfs gecomponeerd. Bij deze interactieve voorstelling horen de kinderen niet alleen het verhaal, ze leren ook over de verschillende instrumenten van een blaaskwintet: fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot. De musici en verteller brengen een onvergetelijke voorstelling. Een echte familievoorstelling die ook erg leuk is voor volwassenen. Bij mooi weer is het concert midden in de bomentuin. Bij slecht weer in de gezellige loods achter het bezoekerscentrum.

De prijzen inclusief entree tot de bomentuin: per volwassene: € 10,00 | per donateur: € 7,50 | per kind: € 5,00. Kaarten zijn te bestellen in de Ticketshop.

Bestel kaarten

Zondag 4 juni 14.00 | Pinkster MIDDAGconcert

In de middag is er een Pinksterconcert voor volwassenen, waar kinderen uiteraard ook welkom zijn.
Het middagconcert start om 14.00 uur. Voor u treedt het Furoro Blaaskwintet op. Dit jonge, enthousiaste en muzikale ensemble bestaat uit vijf blazers die de ambitie en passie delen voor het spelen van kamermuziek. Furore speelt regelmatig op diverse podia door het hele land. Zeer recent was er zelfs een glimp van Furore op te vangen op televisie in het programma Maestro.

Bij goed weer is het middagconcert buiten in de bomentuin; bij slecht weer binnen in de gezellige loods. Kaarten zijn online te bestellen in de Ticketshop van het Bomenmuseum.

De prijzen, inclusief entree tot de bomentuin: per volwassene: € 20,00 | per donateur: € 15,00 | per kind: € 5,00.

Bestel kaarten

Zondag 11 juni 14.00 uur | Kinderactiviteit over 'Zintuigen'

We gebruiken ze elke dag, onze zintuigen. Planten en dieren hebben ook zintuigen. Hierover gaan we jullie vertellen en daarna gaan we knutselen.

Deze kinderactiviteit is geschikt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar en duurt tot ca. 15.30 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de materialen. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

Vrijdag 16 juni 19.30 | Avondwandeling over biodiversiteit

Een boeiend thema en zo belangrijk in het voortbestaan van de aarde: biodiversiteit. Hoe werkt het precies en wat zijn de bedreigingen waar we mee te maken hebben en nog krijgen. Onze gids vertelt u erover. 

Vanaf 19.00 uur: koffie en thee in het bezoekerscentrum. Om 19.00 start de wandeling. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

Vrijdag 23 juni 20.45 | Buitenconcert Midzomernachtgeluiden met Andre Heuvelman

Over het buitenconcert Midzomernachtgeluiden van vorig jaar werd lang nagepraat. De combinatie van muziek, akoestiek, natuur, buiten zijn en de avond maken dit concert tot een onvergetelijke ervaring.

Dit jaar komt trompettist André Heuvelman terug met zijn Live! B/ANDA. In het thema vuur en verlangen zoekt trompettist Andre Heuvelman met zijn ensemble inspiratie voor een verrassend programma. Hij is geen man die maanden van te voren precies bepaalt wat hij gaat doen. Hij improviseert het liefst op het moment zelf, om in te spelen op het publiek. Als we hem vragen wat hem voor ogen staat, laat hij weten dat hij zal beginnen en eindigen met Sting en dat hij wil optreden in een intieme setting bij kaarslicht. Daar moeten onverwachte ontmoetingen tot stand komen.

Kaarten zijn online te bestellen via de Ticketshop van het Bomenmuseum. 

Bestel kaarten

Zondag 2 juli 10.00 - 17.00 uur | Buitenfestijn 'Hout & Inspiratie'

Dit groots opgezette Buitenfestijn laat u kennis maken met de twee levens van hout: levend hout in de bomentuin en hout als materiaal voor houtkunst en voor houten decoratie- en gebruiksartikelen. Het  buitenfestijn Hout & Inspiratie biedt volop inspirerende ideeën met hout, demonstraties, workshops houtbewerking, instrumentbouwers, muziek, lekkernijen, kinderactiviteiten en nog veel meer. 

Meer informatie over het buitenfestijn is binnenkort te vinden op de website van dit evenement via onderstaande button. De entree bedraagt € 6,00 p.p. Donateurs: € 1,00 p.p. op vertoon van de donateurskaart. Kinderen tot 12 jaar: gratis.

Naar site Hout & Inspiratie

Zondag 9 juli 10.00 | Landelijke Open Imkerijdag

Op de Landelijke Open Imkerijdag beleef je het bijenhouden van nabij. Wat doet een imker en waarom word je imker? Hoe gaat het oogsten van honing in zijn werk? Met informatie over het houden van bijen, uitleg over werksters, darren en de koningin. U kunt kijken in de bijenkast en op zoek naar de koningin. En er is veel info over hoe u de tuin of het balkon bijvriendelijk kunt inrichten en kunt helpen om de bijenstand te verbeteren. Het gezoem van bijen en geur van honing en bijenwas zijn volop aanwezig.
De Landelijke Open Imkerijdag is een evenement van de NBV en haar aangesloten lokale afdelingen. Wim Oerlemans, imker van het arboretum, geeft van 10.00 tot 16.00 uur demonstraties in het arboretum.

Van 9 juli t/m 20 augustus | Buitenexpositie 'De zomer in hout en steen'

Van 9 juli tot en met 20 augustus exposeert de beeldhouwgroep van het Kunstgilde Heuvelrug uit Leersum in het Nationaal Bomenmuseum.

De beeldhouwgroep heeft zich laten inspireren door de zomer. Het Kunstgilde geeft tijdens de expositie regelmatig beeldhouw demonstraties. De expositie is dagelijks te bezoeken in de bomentuin.

Naar website Kunstgilde Heuvelrug

Zondag 16 juli 14.00 | eerste themawandeling over bomen en alcohol

Deze wandeling gaat over bomen en alcohol. Een grappig thema met een rijke historie, waar onze gids Bert Schalkx amusant over vertelt.

Let op! Deze wandeling wordt op twee middagen georganiseerd: op zondag 16 juli en op zondag 13 augustus.

Vanaf 13.30 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De wandeling start om 19.30 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

Zondag 13 augustus 14.00 | tweede themawandeling over bomen en alcohol

Deze wandeling gaat over bomen en alcohol. Een grappig thema met een rijke historie, waar onze gids Bert Schalkx amusant over vertelt.

Let op! Deze wandeling wordt op twee middagen georganiseerd: op zondag 16 juli en op zondag 13 augustus.

Vanaf 13.30 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De wandeling start om 14.00 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

Vrijdag 25 augustus 19.30 | Avondwandeling over mythen en sagen

Mythen en sagen zijn onlosmakelijk verbonden met de natuur en vice versa. Ga mee uit wandelen en laat u verrassen door de mooie verhalen van onze gids. 

Vanaf 19.00 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De wandeling start om 19.30 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

Zondag 3 september 10.00 - 17.00 | Natuurmarkt Groei & Bloei

De altijd zo gezellige Natuurmarkt, georganiseerd door Groei en Bloei afdeling Doorn in samenwerking met het arboretum, trekt jaarlijks veel bezoekers. Met plantenmarkt, veel gezellig kramen, rondleidingen, workshops, kinderactiviteiten en nog veel meer. In deze prachtige groene entourage staan tijdens de Natuurmarkt kramen met producten uit de natuur (bijvoorbeeld voe­dingsmiddelen, sierraden van natuurlijke materialen, stoffen etc.) of voor in de natuur (zoals tuingereedschap, tuindecoraties, planten, kleding etc.), maar ook organisaties die iets te vertellen hebben over het behoud van de natuur in de regio.

Het thema van dit jaar is ‘fruit- en vruchtbomen’. Binnenkort is veel meer info te vinden op de speciale site van de Natuurmarkt.

Naar site Natuurmarkt

Zondag 10 september 14.00 | Traditionele heidewandeling

Het arboretum herbergt één van de grootste heidetuinen van Nederland en daarover is veel te vertellen, maar ook van de vele verwanten van heidesoorten die ook in het arboretum groeien. Onze gids Wim Wildschut neemt u mee in de fascinerende wereld van de heidesoorten.

Vanaf 13.30 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De wandeling start om 14.00 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

Zondag 17 september 14.00 | Themawandeling over de evolutie

Ooit begon de plantenwereld met kleine eencellige algen en groeide uit tot de enorme soortenrijkdom van nu. Van diverse geslachten van bomen en struiken is er in het arboretum een grote verscheidenheid aan soorten aanwezig. Hun vormenrijkdom biedt de mogelijkheid om aan de hand van bladeren, basten, knoppen, bloemen en vruchten te laten zien welke ontwikkelingen in de loop van de evolutie hebben plaatsgevonden. 

Vanaf 13.30 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De wandeling start om 14.00 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

Zondag 24 september 14.00 | Kinderactiviteit over schelpen

Ze zijn er in overvloed. Vaak  heel oud en van ver gekomen. Meegevoerd met het water. Wat zijn schelpen precies, waar komen ze vandaan en wat kan je ermee? Hierover gaan we jullie vertellen en daarna gaan we ermee knutselen.

Deze kinderactiviteit is geschikt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar en duurt tot ca. 15.30 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de materialen. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

 Acer x fremannii

Zondag 15 oktober 14.00 | Eerste Herfstkleuren wandeling

In de bomentuin laten steeds meer bomen hun warme gele en rode herfsttinten zien. Voordat de bomen in winterrust gaan, tonen zij nog één keer hoeveel energie ze hebben opgedaan in de warme zomerzon.

Arboretumgids Piet de Jong laat de mooiste kleurencomposities zien en legt uit hoe de herfstkleuren ontstaan en waarom de intensiteit van de kleuren varieert over de wereld. 

Vanaf 13.30 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De wandeling start om 14.00 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

 Acer - Esdoorn

Zondag 22 oktober 14.00 | Tweede Herfstkleuren wandeling

In de bomentuin laten steeds meer bomen hun warme gele en rode herfsttinten zien. Voordat de bomen in winterrust gaan, tonen zij nog één keer hoeveel energie ze hebben opgedaan in de warme zomerzon.

Arboretumgids Piet de Jong laat de mooiste kleurencomposities zien en legt uit hoe de herfstkleuren ontstaan en waarom de intensiteit van de kleuren varieert over de wereld. 

Vanaf 13.30 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De wandeling start om 14.00 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

Zondag 22 oktober 12.00 - 13.45 | Herfstknutselen

Kom met de kinderen in de natuur rond dwalen en genieten van de prachtige herfstkleuren in het arboretum, de grootste en mooiste bomentuin van Nederland. In het arboretum zijn duizenden soorten bomen en struiken te vinden uit alle delen van de wereld.

Deze gezellige herfstknutsel middag is voor jong en oud. De middag begint om 12.00 uur met het maken van een herfstknutsel. Het arboretum zorgt voor de materialen en de inspiratie. Daarna kunt u mee uit wandelen op de Herfstkleuren wandeling. 

Zondag 5 november 14.00 | Themawandeling over sferen in de natuur

Wie voelt zich niet “opgeladen” worden als je in een verstilde boomrijke omgeving wandelt. Hoe zit dat met die sferen? Wandelt u mee met onze gids Esther Klein Gotink om dit geheim te leren kennen. 

Vanaf 13.30 uur kunt u terecht in het bezoekerscentrum voor een kop koffie of thee. De wandeling start om 14.00 uur. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

Zondag 26 november 14.00 | Kinderactiviteit Boomsilhouetten

Een moeilijk woord, maar oh wat zijn ze spannend en wat kan je er veel aan aflezen. Daarover gaan we je vertellen en natuurlijk gaan we ook een knutsel maken. 

Deze kinderactiviteit is geschikt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar en duurt tot ca. 15.30 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de materialen. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

Zondag 10 december 12.00 - 17.00 | Zweeds Midwinterfeest

In een in Kerstwarmte gehuld arboretum maakt u kennis met Kersttradities, muziek, folklore en Kerstartikelen uit Zweden. 

In de loop van het seizoen informeren we u over alle activiteiten en bezienswaardigheden, maar noteer alvast de datum want het belooft een groots en warm buitenfestijn te worden te midden van het mooie decor van de bomentuin.

Zondag 17 december 14.00 | Kinderactiviteit Kerststukjes maken

Hoe leuk is het om tijdens Kerst te genieten van je eigen Kerststukje met takjes, bloemen en allerlei versieringen erin. Kom ook je eigen Kerststukje maken onder begeleiding van Esther. Zij is een echte bloemsierkunstenares en geeft je allerlei tips voor een prachtig Kerststukje. 

Deze kinderactiviteit is geschikt voor kinderen van 4 t/m 11 jaar en duurt tot ca. 15.30 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de materialen. De toegang tot het arboretum bedraagt € 6,00 per persoon. Donateurs en kinderen tot 12 jaar: gratis.

Kerststukjes te koop | Een traditie

Met recht een traditie. Onze bloemsierkunstenares (en vrijwilliger) Esther Klein Gotink maakt ook dit jaar weer de mooiste Kerststukken. Na de Sinterklaastijd zijn ze verkrijgbaar in het bezoekerscentrum. Wanneer u geabonneerd bent op de nieuwsbrief van het Bomenmuseum (de Gazet), dan ontvangt u hier bericht over.

De opbrengst is bestemd voor het arboretum. Een duurzaam Kerststuk met een mooie Kerstgedachte. Wees er te zijner tijd snel bij, want op = op.

Kunst | Cultuur | Educatie | Verrassend | Afwisselend

Word donateur

Bezoek ons op Facebook | Velperengh 13, 3941 BZ Doorn | info@gimbornarboretum.nl